PUBLICITATE

Stiinta acoperisurilor se invata pe internet

Creative Commons Zero (CC0)

Stau la bloc de cand ma stiu. Am stat la bloc in Galati, in Iasi, in Bucuresti cam peste tot, in general cu chirie pana sa-mi iau nevasta cu casa si cu… apartament la bloc. De fiecare data cand ma mutam aveam grija ca noua locuinta sa nu fie la parter sau la ultimul etaj. Nu am o problema cu extremele, dar in cazul asta era evident ca nu vreau sa stau cu geamurile inchise mereu sau sa repar acoperisul blocului pe banii mei. In plus, vara esti ca in cuptor la ultimul etaj. Si am avut dreptate mereu, mai ales la ultima mutare.

Acum stam intr-un bloc construit recent, suntem doar cativa vecini si ne bucuram de tot confortul unei cladiri noi. Doar ca… nimeni nu a luat in calcul calitatea acoperisului atunci cand s-a mutat, mai ales ca in penthousul de la ultimul etaj statea chiar constructorul blocului. Asta nu garanteaza insa ca lucrarea si materialele folosite au fost de buna calitate.Iarna trecuta aveam sa descoperim insa ca o lucrare facuta doar de fatada ascunde multe probleme. Dar acum nu mai conteaza pentru ca pana vine iarna trebuie sa ne descurcam si sa schimbam acoperisul.

Sedinte, discutii, planuri, calcule… toate fac parte din noua strategie a asociatiei de locatari. Avantajul lor insa e ca ma au pe mine, insetat de intrebari alaturi de colegul Vlad Petreanu, in tot ce tine de acoperisuri, structuri de rezistenta, materiale etc.

Noul trend in materie de acoperisuri il reprezinta o tigla acoperita cu nu nou tip de suprafata, numita glazuron. E o suprafata glazurata care ofera protectie la inghet, rezistenta ridicata la murdarie, protectie impotriva fenomenelor extreme (tot mai des oferite de natura in ultima perioada) si confera si o rezistenta sporita in timp a culorii. Vlad se pricepe foarte bine la intrebari si a gasit si cateva raspunsuri esentiale.

Solutiile oferite de Bramac par cele mai bune, dar ce te faci cu structura de rezistenta a cladirii in cazul unui acoperis de beton. E una din intrebarile la care nu as fi stiut sa raspund niciodata, dar se pare ca cineva a studiat asta in urma numarului mare de intrebari puse de “internet”. Raspunsurile de pe forumuri nu sunt o solutie. Cel mai bine intrebi un inginer.

 

Cand faci asa o schimbare ceri mereu mai mult. Am vrut un acoperis care sa tina o viata, dar si o solutie care sa reduca substantial costurile de intretinere din ce in ce mai mari din ultima perioada. Gazele si energia electrica sunt tot mai scumpe, asa ca panourile solare puse pe un acoperis adevarat pot asigura pana la 80% din consumul de apa calda necesar intr-un an. Se monteaza usor si rapid, se curata foarte simplu, rezista la grindina sau vijelii si sunt si o sursa de energie nepoluanta. Cu gandul la aceasta solutie am ajuns sa-l cunosc pe prof. doctor Bogdan Carutasiu de la Politehnica.

Experienta asta mi-a demonstrat inca o data ca internetul e bun si ofera solutii, doar daca e controlat de specialisti. Daca stii unde sa cauti, scapi de batai de cap nedorite si de cheltuieli inutile. In cazul nostru ne ajung 4mp de panou solar, iar costurile se amortizeaza in 7-8 ani. Nu e nimic complicat. Eu am gasit raspunsurile la toate intrebarile pe Bramatica. Si m-am straduit mult sa-i pun in incurcatura.

Tagged , , ,

2 thoughts on “Stiinta acoperisurilor se invata pe internet

  1. Bun gasit. Nu vreau sa fiu rautacios, dar pare o reclama ascunsă la marca “Bramac”. Pare. Ca nu e ascunsa, e pe fata. Dacă nu e, imi cer scuze. Totuși, vorbim de blocuri, betoane, poluare. De ce nu se ia in calcul un acoperiș verde. Ar mai avea rost să enumăr avantajele acesteia….mai ales in zona urbană?. Pe de altă parte, cred că nici nu se compară “garantia” oferită de orice producător de tiglă (vorbesc de tiglele fabricate industrial) si tigla ceramică fabricată manual, de la o generatie la alta, de exemplu din Bățanii Mari (Covasna) – si e doar un exemplu. Tigle care de multe ori, după mai mult de 100 de ani se dau jos si sunt inlocuite cu ceva ce au “garantie” de 50-60 de ani, oferite de “specialisti”. Prea mult ne industrializam, prea mult ne indoctrinam, prea mult ne micsoram orizonturile…si totusi, credem că stim totul. Există “viață” (tigla) dincolo de Bramac (sau Tondach) 🙂
    Ps. Mentionez ca am citit doar textul si nu m-am uitat la filmulete (vazand unii “specialisti” intervievați). Toate cele bune!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *