PUBLICITATE

Prima pădure inteligentă din România

Am știut mereu că natura e mai inteligentă decât noi, dar m-am obișnuit cu ideea că șmecheria pune la pământ orice sistem inteligent din lumea asta. Și cum șmecheria s-a născut în România, nu ne punem cu dușmanul la el acasă. Doar că și șmecheria are nevoie de adaptare și sunt șanse să o punem la pământ dacă stăm cu ochii și urechile pe ea.

Acum câteva zile am avut șansa să particip la conferința de presă care anunța primul proiect de pădure inteligentă din România, conectat la rețeaua Supernet. Nu e un secret că România își pierde pădurile în cel mai accelerat ritm din Europa, așa că am primit cu entuziasm vestea că o pădure din Covasna a fost dotată cu cel mai inteligent sistem de monitorizare și semnalizare în timp real a sunetelor specifice exploatărilor forestiere, ceea ce va ajuta la combaterea defrișărilor ilegale. Mai simplu, câteva dispozitive deștepte, conectate la internet vor supraveghea zi și noapte pădurea, știind să facă diferența între una care privește liniștită cerul și cea în pericol să cadă sub atacul drujbelor. Iar când aude sunetul sacadat al topoarelor, le localizează precis și trimite un semnal autorităților responsabile de parcela respectivă. De aici devine responsabilitatea statului să intervină prin reprezentanții săi.

Soluția are la bază un sistem dezvoltat de americanii de la Rainforest Connection și a fost implementată de Vodafone. Tot Vodafone asigură rețeaua prin care administratorii pădurii supraveghează și pot asculta în timp real ce se întâmplă pe toată suprafața acesteia (vreo 3 km pătrați). Datele captate sunt trimise, prin internet, către o platformă aflată în cloud, dotată cu Inteligență Artificială. Aplicația analizează în timp real informația primită și, dacă sunt detectate zgomote precum cele de drujbă sau de autovehicule, care ar putea indica eventuale activități suspecte, trimite tot în timp real alerte către o aplicație instalată pe telefoanele pădurarilor. Fiecare dispozitiv e dotat cu panou solar și se alimentează singur, fiind protejat și eventualele intemperii. Cu alte cuvinte, își poartă singur de grijă. E atât de deștept încât trimite mesaj și dacă se află în pericol (a se citi “a fost descoperit de posesorii de drujbe”). De azi, pădurea prinde glas și ne solicită ajutorul la nevoie. Gardienii digitali și gardienii umani vorbesc aceeași limbă.

Proiectul este parte a misiunii Vodafone de a proteja mediul și un apel la solidaritate pentru apărarea pădurilor din România împotriva defrișărilor ilegale, în linie cu noua poziționare Vodafone anunțată la nivel global, “Împreună putem”.

Cred că e un exemplu de urmat, iar dacă sunteți tentați de soluție, găsiți în filmul următor o demonstrație a dispozitivului despre care am vorbit.

Tagged , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *