Muzica

Industria muzicală și poveștile ei

Industria muzicală e fascinantă pentru lucrurile frumoase pe care le oferă, dar uneori e spectaculoasă și pentru detaliile care stau dincolo de creațiile pe care le cumpărăm sau ascultăm la radio. Și mai sunt lucrurile despre care nu se vorbește niciodată, dar pentru ele mai bine scriem o carte.

Anul acesta mi-a adus două emisiuni noi la Europa FM, iar fiecare ediție e un motiv să vă ofer detalii mai puțin cunoscute din showbiz. Pe unele le știu, pe altele nu, dar e interesant cum se schimbă perspectiva pentru o piesă sau un artist în funcție de un detaliu nou. Am să vă dau câteva exemple.

#1 Zilele trecute am scris de surpriza Stakka Bo. Habar nu aveam că la ei, ca și la noi, artiștii se iubesc între ei, dar surpriza a venit când am aflat că Stakka Bo e de fapt Johan Renck și e regizorul miniseriei Cernobîl. Mi-a atras atenția că un artist one hit wonder din anii 90 are un premiu Emmy luat recent.

#2 O altă poveste despre care nu știam îl are în prim plan pe Montell Jordan, un alt artist cu o singură piesă. Dincolo de faptul că Montell e primul artist lansat de Def Jam Records (un label premium pentru artiștii hip hop), artistul a renunțat acum 9 ani la muzică și s-a dedicat… bisericii. Ambii părinți au slujit biserica toată viața și nu ar trebui să fie o surpriză, dar să renunți la showbiz ca să îmbraci haine bisericești, nu mă așteptam. Acum e pastor la Victory World Church în Norcross, Georgia, Statele Unite.

#3 Bon Jovi e una din trupele mele preferate, dar nu am știut niciodată că You Give Love A Bad Name are legătură cu Bonnie Tyler. Desmond Child a scris  If You Were A Woman (And I Was A Man) pentru Bonnie, dar nu a fost mulțumit de rezultat, așa că a vrut să refacă piesa alături de Jon Bon Jovi și Ritchie Sambora. Așa a apărut You Give Love A Bad Name. Cine s-ar fi gândit?!

#4 Povestea videoclipului Runaway Train o știam, dar mă impresionează de fiecare dată când o amintesc. Băieții de la Soul Asylum au făcut un videoclip cu imagini cu oameni dispăruți din Statele Unite, atrăgând atenția că în America dispar un milion de copii anual. Există și o versiune specială cu referire la Marea Britanie. Cele douăvideoclipuri conțin imagini cu 36 de copii dispăruți. La final au lăsat un număr de telefon la care putea suna oricine recunoștea pe cineva. La mai bine de 10 ani de la lansare, membrii trupei afirmau că 26 dintre aceștia au fost recunoscuți și găsiți. Bravo!

Sunt multe povești de genul acesta. Promit să revin cu alte detalii ale industriei muzicale, aici sau la radio.

Tagged , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *