Muzica

Când vom putea merge din nou la spectacole? Poate în 2021. Toamna.

Am văzut weekend-ul acesta imagini de la 3 evenimente despre care în condiții normale aș fi spus că sunt evenimente majore. Timișoara, Cluj și București au îndrăznit cu Cargo, Vița de vie și Delia, dar am rămas cu un gust amar prin felul cum au arătat până la urmă primele întâlniri cu muzica.

Delia Live on stage

Nu vorbesc de show-ul de pe scenă și nici de spectatori, ci de conexiunea artist – public, aproape imposibilă în condițiile oferite de starea de alertă pe care o traversăm. Dacă la București lucrurile au stat mai bine, pentru că spațiile pentru public au fost delimitate și organizate cu cap, iar grupurile de prieteni care au participat reușeau să facă schimb de energie/sentimente/bucurie între ei, la Cluj și Timișoara zona destinată publicului arăta precum cimitirele eroilor celor două războaie mondiale.

Cargo Show

Nici măcar membrii aceleiași familii nu aveau voie să stea împreună și era interzis chiar și ridicatul în picioare. Întâmplarea face ca zilele astea să fi trecut pe lângă câteva biserici unde slujbele se țineau corespunzător în curte. Până și acolo enoriașii aveau voie să se miște de pe un picior pe altul. La Cluj și Timișoara trebuia să te bucuri în interior. Sigur că publicul a reacționat la ce se întâmpla pe scenă, sigur că lumea a ovaționat și aplaudat artiștii, dar doar cine iubește cu adevărat spectacolele live înțelege ce vreau să spun.

Cargo live

Industria muzicală are nevoie de spectacole, publicul are nevoie de artă și de artiști, dar această formă lipsită de orice interacțiune între participanți mi se pare mai ciudată chiar decât spectacolele online din ultimele 3 luni. Poate din 15 iunie vom avea voie cu 1000 de participanți în loc de 500, dar feelingul va fi același. Știm clar că până la finalul lunii august nu primim nimic în plus, dar ce șanse avem și după acestă dată? Nici Europa, nici America nu oferă condiții mai bune pentru a rtiști în această perioadă. Nici la ei viitorul nu e tocmai roz. Am dat din întâmplare peste un articol din New York Times Magazine în care mai mulți experți vorbesc despre revenirea din criza generată de COVID-19, iar Zeke Emanuel de la Universitatea din Pennsylvania spune că mai devreme de primăvara anului viitor nu ar trebui să sperăm la nimic bun.

Întâlniri mai mari – conferințe, concerte, evenimente sportive – când organizatorii spun câ vor reprograma o conferință sau un eveniment pentru octombrie 2020, habar nu am cum consideră ei că acest lucru e plauzibil. Cred că aceste activități vor fi ultimele care vor reveni. Ca să fim realiști, vorbim de toamna anului 2021 cel mai devreme.

Sper să nu aibă dreptate. Lumea e mai tristă fără muzică, teatru sau sport.

 

foto credit: DeliaOficial, Costi Duma

elefant.ro

Tagged , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *