Muzica

Anii ’90

Muzica anilor ’90 mi-a marcat adolescenta. Asa cum parintii mei au in sange muzica anilor ’70 sau chiar ’80, tot asa muzica anilor ’90 va fi intotdeauna parte din viata mea. Buna sau rea, e muzica pe care am crescut. Daca despre 70s sau 80s poti spune ca au sunete specifice, despre 90s nu poti spune acelasi lucru. Anii ’90 au fost sigur mai veseli din punct de vedere muzical. Chiar daca a fost o perioada din care nu a ramas nimic memorabil, a fost o perioada perfecta pentru artistii cu un singur hit, o perioada buna, profitabila pentru muzicieni, mai ales ca radioul si televiziunea erau la moda si au popularizat aproape orice act muzical. Televiziunile muzicale au inflorit, au aparut videoclipurile, iar daca reuseai sa ajungi in heavy rotation, erai un om realizat. Asta nu inseamna insa ca erai si un mare artist. Cine ar putea sa-l ia in serios pe MC Hammer? Am dansat cu totii pe piese de la Ice MC, Cappella sau Corona. Nu am ramas decat cu amintiri si eventual cu un zambet in coltul gurii de fiecare data cand auzim sunetul ala specific generat de muzica celor mentionati.

Multa energie si multa controversa. Boys band & Girls Band au dominat la un moment dat piata. Spice Girls, Backstreet Boys, East 17 sas Boyzone au marcat startul campaniei “nici o scara de bloc fara o formatie de success”. La noi au aparut 3 Sud Est, Genius, T Short, Class, Andre, Valahia si altii ca ei. Cu sau fara voce, era suficient sa ai suvite colorate si apareai la televizor. Radiourile au fost mai selective si abia prin ’97 au devenit mai deschise catre noul curent muzical romanesc. Chiar daca a fost plina de kitch, Romania avea nevoie de perioada asta ca sa treaca la un nivel superior. Si a trecut. S-a impotmolit acum, dar la vremea respectiva a reusit.

Anii ’90 ne-au adus Macarena si Coco Jambo. Astea erau ca manele azi – “nu ne placeau”, dar aveam difuzoarele la maxim. Casablanca a facut ravagii prin ’95. Nu e o capodopera, dar cum ar fi sa o reasculti acum pe Jessica Jay? Cate amintiri, cate nopti pierdute in discoteca si cate prietenii legate intr-o perioada vesela din punct de vedere muzical, dar fara nici o valoare…

Sigur, putem adauga acestei perioade si nume precum Oasis, Guns’n’Roses, R.E.M. sau Nirvana. Pulp, Blur sau Suede sunt deja o nisa… dar, in realitate, trupele astea nu au dominat piata muzicala europeana. Au fost doar exceptiile de care e nevoie de fiecare data. Tot Ace Of Base si Britney Spears au fost la moda.

Anii ’90 vin astazi la Bucuresti in spectacolul “We Love Retro”. Acum mai bine de 20 de ani nu indrazneam sa cred ca ma voi apropia vreodata de 2 Unlimited, Snap sau Dr. Alban, dar azi o voi face. Sunt reprezentantii unui curent muzical pe care nu il mai auzi la nici o statie radio din lume, dar la care ma voi uita ca la regii copilariei mele. Pentru ca mi-au marcat adolescenta. Mi-am dorit sa fiu alaturi de ei la radio si am reusit. Si datorita lor am ajuns la radio. Daca mai caut pe la parinti pe acasa, sigur mai gasesc o caseta cu ei. Ne vedem la Arenele Romane, mai ales ca vom fi acolo cu studioul mobil Europa FM pentru o emisiune cu muzica exact ca in anii ’90. Va invit sa ne ascultati dupa ora 21.00 si sa fim din nou copii impreuna.

Tagged , , , , , , , , , ,

2 thoughts on “Anii ’90

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *