Carte

Winnetou. Amintiri din copilărie.

Știu că în titlu sunt două cărți, dar nu despre Humulești a fost copilăria mea, nici despre vestul sălbatic nu a fost, dar mi-ar fi plăcut să fiu Old Shatterhand, personajul lui Karl May. De 1 iunie, Antrenorul părinților mi-a răscolit puțin copilăria și mi-am adus aminte că Winnetou este cartea la care am ținut cel mai mult. Cred că am reușit să o citesc de vreo 15 ori și de fiecare dată cu aceeași plăcere. Și tot de vreo 15 ori am plâns când îi era indianului mai greu. Dar am și râs de nenumărate ori, căci Karl May are un umor aparte, iar cartea asta e scrisă să-ți intre la suflet.

elefant.ro

Povestea eroului american e scrisă la persoana întâi, dar din prisma lui Old Shatterhand. Povestitorul se confundă cu autorul, care descrie perfect locul acțiunii pentru că l-a vizitat destul de des, dar care nu a trăit niciodată aventurile descrise în carte. Charlie (numele adevărat al lui Old Shatterhand) este doar un tânăr american plecat în căutarea aventurii și are parte de ea din plin. Prietenia cu apașul Winnetou pleacă de la conflictul în care se cunosc cei doi, pe de o parte tânărul dornic de progres care construiește calea ferată, pe de alta, un tânăr curajos și demn dispus să facă orice ca să-și apere neamul, tradițiile și locurile strămoșilor săi. Cei doi devin frați de cruce și cei mai buni prieteni, iar Old Shatterhand trece de partea prietenului său și… știu sigur că cel mai bine e să vă las pe voi să aflați.

Am văzut că acum cartea e publicată în 3 volume, dar eu aveam acasă o ediție Biblioteca pentru toți în 5 volume și mi se părea că nu sunt niciodată suficiente. E doar o formă fizică diferită, povestea e aceeași și o recomand oricând puștilor de 10-12-68 de ani. 🙂 Știu că azi e mai importantă tableta sau Play Station-ul, dar poate reușiți să-i convingeți să pună mâna pe Winnetou în vacanța asta de vară. Și dacă nu reușești, dacă tot o cumperi, o poți citi și tu, e o carte bună.

 

elefant.ro

Tagged , , ,

1 thought on “Winnetou. Amintiri din copilărie.

  1. Am citit-o într-a cincea. Era tot în 3 volume babane, în colecția Cutezătorii, apoi a apărut în 5 volume la BPT. Am plâns la moartea lui Winnetou, poate și pentru că îl identificam cu Pierre Brice. iar în acea perioadă rulau filmele cu el pe ecranele patriei! Frumoase timpuri!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *