Opinii

S-a dat drumul la hate

Duminică seară pe la 7.00 mă gândeam că e posibil ca până dimineață să se piardă tot entuziasmul alegerilor pe care îl regăseam pe Facebook, dar m-am înșelat, pentru că două ore mai târziu România era în plin război. Când toată bula în care mă aflu în social media a aflat că Dan Barna nu prinde turul 2, a început vânătoarea vinovaților și s-a dat drumul la hate.

Tot entuziasmul de peste zi s-a transformat într-un val de ură aproape fără precedent pentru că “al nostru” a pierdut în fața “proastei”. Dacă nu ai votat ca mine ești ultimul om de pe pământ, în timp ce dacă eu nu am votat ca tine, sigur nu mă duce mintea prea mult.  Cei buni de dimineață ne-am transformat în cei răi de la apus. Pe la prânz eram frați și surori, iar mai pe seară trădători de țară. La fel și cei care nu au ieșit din casă pentru a pune ștampila, indiferent de optțiunea politică.

Am văzut în ultimii 30 de ani prieteni buni sau frați care nu au apucat să-și mai vorbească doar pentru că unul era fesenist, iar celălalt penelist sau țărănist sau userist (mai nou). Miza acestor discuții aprinse nu a fost stabilită sau înțeleasă niciodată de nici una dintre părți, dar de cele mai multe ori nici nu contează. Îi îmbrățișăm pe ai noștri, fără să le cunoaștem ideologia sau în urma unui interes individual și fără a mai ține cont de nevoile celor din preajma noastră. Am mai scris despre asta.

Pe susținătorii unui partid îi arde lipsa unei autostrăzi anume, pe alții îi preocupă lipsa spitalelor, dar un alt partid oferă condiții mai bune celor care lucrează sau investesc în agricultură. Pe de altă parte, avem simpli votanți de care nu ne pasă niciodată, dar de la care avem pretenția să voteze pro Europa, fără pricepem că ei nu au călcat niciodată sau doar din întâmplare dincolo de marginea satului în care au trăit o viață. Poate doar atât înțeleg și votează pentru binele lor, atât cât îl pricep ei.

Două lucruri am reținut după alegerile de ieri: nu cere dacă nu poți oferi ceva în schimb și nu te supăra pe prietenul tău virtual care te înjură dacă ai vărsat la rândul tău câteva mașini de gunoi în spațiul public doar pentru că nu a votat ca tine.

Nu m-am întâlnit niciodată cu atâta ură cât s-a strâns și distribuit duminică în mediul online. Cred că dacă cei care participau duminică seara la discuțiile de pe Facebook ar fi fost într-o piață publică, puțini ar fi rămas în picioare.

Politica nu e domeniul la care să am pretenția că mă pricep. Acesta nu e un comentariu politic, ci doar o reacție la cât de mult reușim să ne jignim fără să înțelegem prea bine de ce o facem.

Tagged , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *