Opinii

Politica e noul hit

Dăncilă, Dragnea, Tăriceanu sau Cioloș sunt vedetele momentului. Pe internet, la radio, in presa scrisă (lol) sau la tv, personajele politice sunt cele mai urmărite. Am observat acest lucru de ceva vreme, dar am crezut că e doar o perioadă mai dificilă prin care trecem și că o să lăsăm totul în urmă repede, dar nu e așa. Totul în jurul nostru e afectat sau murdărit de politică. La serviciu, la grătar, în metrou, peste tot se discută aceleași subiecte, mai ceva ca în anii ’90. Mă duc cu gândul atât de departe pentru că am văzut frați dezbinați de politică. Și nu făceau politică, ci doar dezbăteau. S-au urât toată viața pentru că unul era liberal și celălalt fesenist. Ce stupid!! Ne-am întors în același punct.

Eu la radio eram obișnuit să urmăresc mai mult industria muzicală și așteptam cu nerăbdare o lansare de abum, de piesă sau de videoclip. Mă distram când mai lansa cineva câte un EP fără să știe ce e ăla. Mă bucuram când mai prindeam un artist și mai stăteam la o țigară după un interviu. Așa mai aflam un can can (le place bârfa!), mai discutam un proiect… uneori mai calm, alteori mai cu patos, dar de fiecare dată învingea binele.

Acum dacă mă vad cu un artist, majoritatea discuțiilor merg tot spre politică. Nici nu e greu de intuit acest lucru. “Ce ne facem George? Ce facem cu ăștia”?  Facebook-ul e plin de opinii pro sau contra și nu e nimic rău în asta, dar parcă uneori e prea mult. Mă bucur că artiștii au opinie și că se fac auziți și așa. E normal să se implice în viața cetății dar parcă aș vrea să mai văd și artistul din fiecare, nu doar activistul. Și parcă e prea multă ură in fiecare postare pe Facebook, iar reacțiile noatre sunt radicale de fiecare dată. Nu mai există gri, nu mai e dezbatere… ori ești cu noi, ori ești împotriva noastră. Toate lucrurile astea se reflectă ulterior și în cariera celor pe care îi admiram la un moment dat doar pentru muzica lor. Unii fac acum chiar mai multă politică și au uitat că sunt artiști, dar e viața lor până la urma și nu îi judec pentru asta.

M-am obișnuit să nu mai judec artistul decât pentru actul artistic și mă ajută acum să-i ascult muzica liniștit, fără să îmi întunece judecata o opțiune politică. Spun acest lucru pentru că s-a ajuns atât de departe încât daca difuzez o melodie la radio vin mesaje să nu îi mai difuzez piesa pentru că artistul e psd-ist. Pe altă piesă vin mesaje că artistul e soroșist și e vândut străinilor. Uitați când scrieți mesajele astea că ați dansat la nuntă pe muzica lor, că v-ați îndrăgostit ascultând piesele lor pe plajă în Vama Veche sau pur și simplu muzica celor pe care îi înjurați cu atăta patos a fost fundalul sonor la petrecerile din studenție. Au trecut vremurile când vă indrăgosteați de solistul vocal la primele acorduri, acum e vândut la partid.

Nu judec pe nimeni pentru aceste reacții, doar mă gândesc că le putem urma sau nu opiniile politice, dar nu facem bine când judecăm artistul după convingerile politice. Știu că e greu, dar nu e vina lor și nici a noastră, ci a celor care au făcut totul ca să ne dezbine. Din păcate, politica e noul hit.

 

Tagged , ,

9 thoughts on “Politica e noul hit

 1. Mai George, gura lumii….
  Nu reușești să te călești😊
  Armonie? Oare cum se va scrie explicația acestui cuvânt în viitoarea ediție… Inbunatatita a DEX-ului?? 😊
  Toate cele bune!

 2. Ce crezi tu că s-ar întâmpla, dragă George, dacă fiecare dintre noi ne-am vedea strict de treaba noastră și am lăsa politica doar pe seama politicienilor? Și nu mă refer la modul general, ci la acest moment anume din istoria României, pe care îl trăim acum.
  Artiștii SUNT niște influenceri, fie că și-au propus sau nu lucrul acesta. Prin asocierea numelor lor cu un partid sau altul, cu un politician sau altul, transmit implicit un mesaj de adeziune la ideile promovate de partidul sau politicianul respectiv.

  1. Nu am zis să nu se implice. Ba e chiar indicat acest lucru, doar că sentimentul pe care îl am ascultând o piesă nu poate disparea doar pentru câ interpretul are altâ opțiune politică. Avem cu toții amintiri legate de o piesă sau mai multe, amintiri pe care nu le putem alunga doar pentru că la un moment dat nu am fost de acord cu unul sau cu altul.

 3. Discuțiile pe tema asta le las în seama altora! A făcut-o Moise bine de tot în emisiunea sa!Pe tine, George, te rog să ne mai încânți cu câteva rânduri scrise, atunci când ai timp. Așa cum spunea și Moise, tu cam ești prieten cu toată lumea, așa că opiniile tale sunt foarte de luat în seamă! va fi fain chiar dacă scrii despre escapadele voastre culinare! O zi frumoasă!!!

 4. Am uitat sa ne bucuram de o melodie nouă…am uitat sa ne bucuram ca artistul preferat are o piesă în top…am uitat sa mai iubim un refren, un artist….am uitat ….
  Am uitat ?…..sau nu mai putem?….înconjurați zilnic de urat, uraciuni si ură…..murim cate un pic in fiecare zi in care uitam sa fim buni!
  Uitam ?….sau nu mai putem ?..

 5. Apropo de concertele de promovare a partidelor, concerte la care sunt invitati diferiti artisti. Dincolo de ceea ce crede dl. Bittman, Loredana sau Tudor Gheorghe, dincolo de parerea noastra, o parere naiva a omului de rand, exista o intentie foarte clara si bine cunoscuta de carte cei care organizeaza astfel de evenimente, intentia de a influenta optiunea de vot.
  In psihologia sociala, se stie foarte bine, exista anumite metode, modele de influentare a opiniei publice, folosite de obicei in marketing pentru a influenta comportamentul consumatorilor. In mod similar, se aplica aceleasi metode pentru a influenta comportamentul alegatorului. Este foarte important ca oamenii sa inteleaga procesele cognitive care se afla in spatele acestor metode, sa inteleaga psihologia persuasiunii. Persuasiunea este definita ca fiind procesul prin care parerea sau comportamentul individului este influențat de primirea unui mesaj.
  Modelul ELM (Elaboration Likelihood Model) a fost descris pentru prima data de Richard Petty și John Cacioppo in 1986. Acesta spune ca exista doua cai de convingere: centrala si periferica. In procesarea centrala a mesalului, persuasiunea se realizeaza prin calitatea argumentului, de aceea acest tip de procesare se bazeaza pe elaborarea unui mesaj inalt. Cea de-a doua cale de persuasiune este prin procesarea pe ruta periferica. In aceasta cale de persuasiune, oamenii sunt influentati de alti factori in afara de calitatea mesajului dat. In aceasta abordare se creeaza o emotie puternica, in general pozitiva, care se asociaza apoi cu obiectul manipularii. Ruta periferica trebuie privita ca si o “scurtatura cognitiva”, o cale rapida si sigura de a ajunge la scopul propus, influentarea opiniei si comportamentului. Traducand acest model in cazul procesului electoral si de formare a unei optiuni politice, prin calea centrala, un partid politic ar trebui sa ofere argumente logice, programe electorale etc, prin care sa convinga opinia alegatorului ca oferta lor este cea mai buna. Prin calea periferica, partidul creeaza o emotie pozitiva cu care sa se asocieze, astfel influentand comportamentul de vot. Multi dintre cei care merg la concertul lui Holograf, al Loredanei, aleg sa mearga acolo pentru a-si vedea trupa preferata, neavand inca o optiune politica, sau nefiind foarte convinsi cu cine sa voteze, un fel de “cetateni turmentati”. Emotia creata este transferata apoi, inconstient, partidului asociat imediat. Contingenta este foarte importanta. Acesti artisti trebuie sa stie ca increderea pe care le-o acorda fanii lor va fi transferata si respectivului partid politic. De asemenea, se face apel la autoritate conform principiilor persuasiunii a lui Cialdini. De exemplu, daca Dan Bittman (autoritatea) se asociaza cu partidul X, atunci partidul e OK.
  Aceaste teorii sunt folosita de vorbitorii publici si mass-media pentru a-si captiva audienta. ELM, principiile persuasiunii ofera strategii specifice in raport cu sursa, mesajul, canalul si receptorul oricarei comunicari.
  Dana (psiholog)

 6. Va respect punctul de vedere dle Zafiu. Ba ce sa vezi desi nu e pe placul meu o sa va ascult dimineata. Acum sa il exprim pe al meu, pentru ca ati exprimat punctul de vedere public si nu la bere intre prieteni. Ceea ce e mai sus e pentru mine gandire de panseluta: suntem fanii unui artist asa trebuie sa murim tot ca fani ai lui. Sa fim seriosi daca aflu ca un pictor pe care l-am placut a pupat mana lui Hitler ii mai iubesc opera? Nu domnule. Gasesc placerea privitului in alta parte, in alt artist. Cand iesim in public cu opinii trebuie sa ne asumam ca o parte din oameni nu vor fi de acord cu noi. Cand ei sunt 9 din 10, cand cea mai mare parte ne huiduie poate mergem sa reganfim. Ca alfel nu subtem decat mici dictatori peste mica noastra turma. Sa placi un artist nu e un dat pe viata. Daca conduita lui morala si publica nu mai corespunde cu a mea imi gasesc alinarea artistica in alta parte. Artistii sufera ca afiliatiile politice le pierd din public, caci au o gandire defectuoasa: sa ma iubeasca ma mama lor ca eu tot asa cant. Putem sa nu avem aceesi parere si totusi sa nu ne scuipam, injuram etc. DAR mai spun niciun artist pe lumea asta nu s-a nascut sa ceara sa ii placa oricui oricui actul lui artistic. E creat pentru un anumit public, public care se poate imputina sau creste in functie de multi factoti. Parerile publice si conduitele personale ale artistului sunt unii din factori. Nu o sa apreciez sau cumpar un artist exceptional, care acasa e violent cu familia, sau e un jeg in spatele scenei. Eu fac evenimente si am urmatoarea experienra: intr-o vreme eram fana de Taxi, dupa un drum de 12 ore impreuna unde oamenii au avut un comportament total nesimtit nu i-am mai cumparat. Ii ascult la radio, ma fac sa rad de ipocriziile lor dar nu il scuip oe Teodorescu in public. Am facut altceva: de cate ori un client zicea sa vad daca e Taxi e disponibil ptr susa lor raspundeam fara sa intreb ca nu. Si le propuneam trupe similare. Caci nu clientul ar fi lucrat cu nesimtirea artistilor ci eu. Lumea asta e mare sa incapem toti cu toate opiniile noastre. Nu e musai sa adulam pana la capatul vietii.

  1. Fiecare are dreptul la o opinie. Mulțumesc pentru mesaj.
   Sper să ne întâlnim la un eveniment organizat de Dvs (nu sunt scump ca MC 🙂 ) și să continuăm dezbaterea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *