Muzica

Marie Fredriksson

Marie a fost vedetă de mică, încă de pe vremea când rămânea singură acasă și poposea ore în șir în fața oglinzii, pretinzând că e un star. Chiar era, dar încă nu știa cât de mare o să ajungă. Mai mult în glumă, mama ei o ruga să cânte în fața prietenilor, iar aceștia o comparau cu Olivia Newton-John.

Marie era cea mai mică între cei cinci frați, dar nu prea avea cine să o alinte și să-i aline copilăria săracă în bucurii. Părinții erau mai mult la muncă, iar Marie se pregătea zilnic pentru o carieră în muzică. S-a lăsat influențată de Joni Mitchell, de Beatles și Deep Purple, iar la 17 ani s-a înscris singură la o școală de muzică. De fiecare dată când cânta în fața colegilor i se părea că vocea ei e plictisitoare și că nu are nimic ieșit din comun, dar îi plăcea pe scenă, se simțea bine în fața publicului, iar acest lucru conta de fiecare dată când se gândea să se lase de muzică. Ca să evite cântatul s-a apucat de teatru, dar primii bani i-a făcut tot din muzică, din banii pe care îi primea pentru aparițiile alături de alți muzicieni în pub-urile din Halmstad.

S-a alâturat iubitului ei, Stefans, în trupa Strul, dar formația s-a spart după primul single. A schimbat iubitul, a schimbat și trupa (MaMas Barn). Cu aceștia a tras chiar un album, dar tot nu a fost să fie. Totuși, când îți e scris în stele, muzica găsește singură drumul către artistul ales. Norocul i-a surâs lui Marie când a avut o sesiune de înregistrări la un studio, în paralel cu Per Gessle, faimosul lider al trupei Gyllene Tider. Au devenit repede prieteni, iar Per a fost cel care i-a făcut cunoștință cu producătorul său, Lasse Lindborn. Încurajată de acesta, dar și de Per Gessle, Marie înregistrează un album solo, iar primul single ajunge repede la radiourile suedeze și devine hit. Încurajată și de presă, Marie colindă Suedia în lung și în lat, dând astfel curs viselor din copilărie. Urmează și albumul numarul 2, la fel de bine primit de presă și de public.

Marie își consolida cariera pas cu pas, dar în tot acest timp Per Gessle nu o ducea prea bine cu trupa sa. Cei doi au lucrat în toată această perioadă împreună și au devenit foarte buni prieteni. Într-o seară a apărut ideea să formeze un duo, să cânte în engleză și să cucerească Europa. Așa s-au pus în 1986 bazele trupei Roxette, a apărut primul single (Neverending Love) și primul album (Pearls Of Passion). Au început cu dreptul în Suedia, Per și-a relansat cariera, iar Marie a demonstrat că este un mare artist.

Un an mai târziu a mai înregistrat un album solo, iar în 1989 a acceptat să interpreteze tema principală a unui serial tv, ceea ce a devenit cel mai iubit și cunoscut cântec în Suedia.

Tot în 1989 apare al doilea album Roxette, Look Sharp! – iar piesele The Look, Listen To Your Heart și Dangerous încep să pună Roxette în clasamentele lumii, inclusiv în Statele Unite.

În 1990, Touchstone Pictures îi oferă lui Per Gessle posibilitatea să înregistreze o piesă pentru coloana sonoră a filmului Pretty Woman, cu Julia Roberts și Richard Gere. Per re-editează o piesă de Crăciun mai veche și așa apare It Must Have Been Love, cea mai vândută și cea mai cunoscută piesă Roxette.

Al treilea album, Joyride, aduce o nouă premieră pentru Roxette – primul turneu mondial (Join the Joyride World Tour) – peste 1,7 milioane de spectatori și concerte în peste 100 de orașe de pe 4 continente.

În 1992 Marie mai înregistrează un album solo foarte personal, despre viața sa, trairile sale și relațiile ultimilor 4-5 ani. În timpul turneului de promovare a albumului Joyride, Marie îl întâlnește pe Mikael Bolyos, în Australia. Cei doi s-au logodit după doar trei zile, iar Marie rămâne însărcinatâ. În 1993 apare pe lume Inez Josefin. Trei ani mai târziu se naște și Oscar Mikael.

Albume, înregistrări, turnee, interviuri… o viață în fața publicului era exact ce își dorise micuța Marie din Össjö la începutul anilor 60. Oglinda în care a exersat ani la rând a știut de la bun început că Marie va ajunge mare.

Dar… 11 septembrie 2002, Marie își pierde cunoștința și se lovește la cap în propria baie. Așa a aflat de o tumoră pe creier de care scapă totuși câteva săptămâni mai târziu. Urmează luni de tratament, chimioterapie și tot arsenalul de lucruri neplâcute. Operația a lăsat urme adânci. Marie trebuie să învețe din nou să scrie, să citească, își pierde vederea parțial și controlul pe partea dreaptă. Dar nu se dă bătută. 3 ani mai târziu anunță că a câștigat prima bătălie cu cancerul.

A continuat să înregistreze solo, dar și cu Roxette, a petrecut mai mult timp cu familia și s-a apucat de desenat. În 2016 a plecat alături de Per Gessle în turneul care sărbătorea 30 de ani de Roxette, dar la îndemnul medicilor Marie anulează ultimele concerte din turneu. Au fost ultimele apariții pe o scenă. Pe 9 decembrie 2019 a pierdut prima bătălie cu cancerul. Singura și cea mai importantă. Join the Joyride, Marie Fredriksson!

 

Tagged , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *