Muzica, Prieteni, Radio

Cum sa-i refuzi pe Stefan Banica, Smiley sau Holograf

cum sa i refuzi pe stefan banica smiley sau holograf

La inceputul lunii martie am vorbit impreuna cu Vlad Petreanu la conferinta Bookland de la Bucuresti. Dincolo de carti, le-am vorbit elevilor si studentilor prezenti despre o serie de experiente legate de radio.

Nu mai e un secret ca fac playlistul pentru Europa FM, dar nu am povestit niciodata pana la intalnirea de la ASE despre cat de dificil e sa refuzi difuzarea unor piese. De cele mai multe ori muzica ajunge la radio de la casele de productie (autohtone sau internationale prin reprezentanti). Unele trupe au manageri si ei sunt cei care vin sa prezinte diferite melodii sau proiecte. Din cand in cand discutiile despre lansarea unei piese au loc direct cu artistul. In primul si in al doilea caz e mult mai simplu sa porti o discutie deschisa despre difuzarea unei melodii. Dar cand discutia se poarta cu vedeta, mai ales daca e si autorul piesei (si de cele mai multe ori e!!), atunci lucrurile se complica. Nu mi-am permis niciodata sa spun ca o piesa sau alta e naspa pentru ca e ca si cum as spune unei mame ca plodul ei e urat cu spume. Nu poti face asta! Si pentru ca intr-o astfel de discutie mi-am impus sa fiu cat mai sincer a trebuit sa gasesc solutii. Mi s-a parut necinstit sa spun unor oameni ca le difuzez piesa si dupa aceea sa nu le mai raspund la telefon pentru ca nu m-am tinut de cuvant.

O sa amintesc doar cateva nume din show biz si doar cateva detalii pentru ca nu le-am cerut acordul ca sa pot dezvalui mai mult dintr-o discutie privata. Cu Holograf e simplu: de 15 ani peste 80% din melodiile lansate vin manusa pe formatul Europa FM si atunci nu a fost nevoie sa-i refuz prea des, iar atunci cand a fost cazul au inteles. Smiley a venit la petrecerea Europa FM de 10 ani special ca sa ne cunoastem. Nu ii difuzam nici o piesa si nu intelegea de ce. I-am spus direct ca versurile sale se adresau unui public foarte tanar (atunci era la moda “Preocupat cu gura ta”). In foarte scurt timp a lansat “Love Is For Free”, iar de atunci au fost putine cazurile cand melodiile nu s-au potrivit pentru publicul Europa FM. Stefan Banica e foarte direct si tine foarte mult la piesele sale. Nici nu lanseaza melodie dupa melodie, asteapta foarte mult pana scoate un album si e foarte atent la detalii. Mi-a fost greu sa-l refuz, dar tin minte ca am avut o discutie foarte aprinsa cand a lansat “Te iubesc (femeie)”. Pana la urma am avut dreptate amandoi: piesa e foarte cunoscuta, dar nu e un super-hit. Cel mai sincer a fost Laurentiu Duta: “George, nu vreau sa stii decat ca am lansat o piesa noua. Sunt sigur ca daca merita, o sa ajunga in playlistul Europa FM”. Cu Laur am avut viata usoara.

Una peste alta, toti cei enumerati acum sunt niste tipi grozavi. Vreau sa le multumesc pentru tot ce am invatat de la fiecare dintre ei in ultimii 15 ani de Europa FM!

Tagged , , , , , , , ,

1 thought on “Cum sa-i refuzi pe Stefan Banica, Smiley sau Holograf

  1. Salut George,
    din punctul meu de vedere, tu esti un caz fericit din “tagma” directorilor de programe de la radiourile din Romania. Un caz fericit si pentru ca formatul postului de radio la care lucrezi te ajuta sa alegi piese care nu lasa loc de controverse cand vine vorba de calitatea lor si de asemenea, un caz fericit pentru ascultator deoarece il “pazesti” de multe din mizeriile comerciale pe care le auzim pe alte posturi. Mi-ar face placere, daca poti, sa ne spui si cum ii refuzi pe cei care vin la tine (sigur au fost) cu piese copiate/plagiate (care pe alte radiouri fac difuzari in draci) sau cu piese care au un standard muzical mai scazut decat temperaturile din Harghita in miezul iernii. In rest, keep up the good selection process.
    P.S. Despre subiectul cu directorii de programe am scris si eu la http://www.vladpop.com
    Enjoy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *