Amestecate

Zaf vs George – De ziua lui, sa vi-l prezint

Astazi e ziua lui Zaf si cum se intimpla sa am parola de la blogul lui, m-am gindit sa muncesc in locul lui. Daca vedeti acest text, si el nu i-a dat delete or unpublish, inseamna ca mai suntem inca prieteni. (Cristina Bazavan)

*

Ion George Zafiu a devenit Zaf pe la sfirsitul anilor 90, cind lucram impreuna la Radio 21. Putin mai tirziu am facut amindoi switch si-am plecat sa lucram pentru o statie radio care incepea literalmente de la o coala de hirtie – motivatia din dosarul catre CNA pentru acordarea licentei.

Cind muncesti mult cu niste oameni incepi sa li te adresezi doar pe numele de familie si cum adresarea aceasta mi se pare rece si uneori obraznica, obisnuiesc fie sa pun un ”domn” in fata numelui de familie, fie sa scurtez numele ca sa para un alint, sau o porecla.

Asa ca pe vremea aia i-am scurtat numele; de la Zafiu la Zaf. (Bine si mie mi se zicea pe vremea aia Baza, dar am scapat de aceasta porecla)

”Zaf” a fost transformat in renume si cred ca a devenit interfata publica a lui George pentru ca oamenii il stiu mai mult din perspectiva celui care e la munca, a sefului, director de programe la Europa FM.

De ziua lui m-am gindit ca ar fi frumos sa-l pun fata in fata pe Zaf cu George, ca sa-l cunoasteti mai bine.

*

Zaf e cel care isi arata afectiunea si admiratia prin glume, foarte rar spunind-o direct.

Ca in urma cu citeva saptamini, Vali Pop de la video/net a avut ideea minunata de a scoate intr-un clip exercitiul de dictie lui Pavel Bartos cu Regele Parafaragamus din emisiunea Andreei Esca de la Europa FM. Chiar din ziua lansarii online  a filmului, bloggerii au inceput sa-i dea replica si sa-si inregistreze propria versiune, asa ca George si Vlad Petreanu au stabilit ca vor inregistra si ei exercitiul a doua zi pentru ”Desteptarea”

In seara lansarii insa Zaf s-a dus  sa-i multumeasca lui Vali pentru initiativa lui care, asa cum parea dupa doar citeva ore, a devenit un viral cu multe replici ale ascultatorilor. A deschis pret de 10 secunde usa studioului de emisie, unde Vali se afla alaturi de Teddy Paun (coordonatorul a tot ceea ce tine de internet la Europa FM, deci si seful lui Vali), dar si de Filip Standavid care se pregatea sa prezinte stirile jurnalului de la ora 18.00. Le-a spus ”buna seara” si a iesit.

In cele citeva secunde cit a tinut usa studioului deschisa  si-a luat reper  cit dureaza prima inregistrare/reportaj, pentru ca Filip trebuia sa inceapa jurnalul chiar atunci.

Cind becul de pe hol s-a facut din nou verde, semn ca e o inregistrare,  a deschis usa studioului si-a inceput sa urle la Teddy si Vali:

– Cine a facut clipul cu Bartos?! A cerut cineva voie sa fie pus online? De la mine sau de la Andreea? Nu v-ati gindit ca totusi trebuie sa stie cineva de asta?!

Baietii, Teddy si Vali, schimbau culoarea pigmentului fetei ca si cum ar fi fost un timelapse cu cineva care a stat la solar. Si erau uimiti incurcati. Teddy a incercat sa zica ceva, a apucat sa spuna un ”aaaa”, dar Zaf a fost ferm si i-a facut semn cu mina ca nu vrea sa auda nimic.

A pastrat citeva secunde de liniste, apoi a continuat:

–  Bravo Vali. De fapt am venit sa te felicit. Foarte buna ideea, foarte frumos, multumesc frumos pentru initiativa ta.

Si in timp ce Vali incepea sa zimbeasca, iar Filip Standavid ridea printr-o injuratura mica (”la naiba, chiar in jurnalul meu sa faci asta?!”, Zaf a inchis usa studioului si s-a dus in biroul lui.

Zaf e cel care in ziua in care au fost anuntate audientele, pe care le astepta cu atita nerabdare incit nu dormea noptile, audiente care au marcat cea mai mare creste pentru orice statie radio, dar si trendul ascendent al statiei care a inceput de cind e el director de programe, i-a felicitat pe toti si, la multe ore distanta, in biroul Andradei Burdalescu (coordonatorul proiectelor Lagardere in Romania), a zis simplu si incet: ”Asta e una dintre cele mai fericite zile din viata mea”.

*

George e cel care isi urmeaza visurile in tacere, fara sa fie ostentativ, fara sa lase sa se vada nimic din tumultul lui interior, dar gata sa faca sacrificii foarte mari pentru lucrurile in care crede cu adevarat.

Ca atunci cind era in liceu si lucra la radio (face jobul asta de la 16 ani si spune ca, intr-un fel, radioul l-a salvat pentru ca i-a ocupat timpul fara sa-l lase sa fie foarte atasat de o gasca de tineri care n-au ajuns foarte departe in viata).

Era atit de pasionat de ceea ce facea, incit incepuse sa ajunga mai rar la scoala, iar tatal lui l-a somat intr-o seara ”ori renunti la radio, ori pleci din casa mea si te descurci singur”, iar el fara ezitare a spus ”ok, plec”, dupa care a fost un twist in gindire, pentru ca si-a dat seama ca e o ora tirzie si nu are unde sa se duca chiar in acel moment.

Mai tirziu si-a urmat pasiunea plecind in hau, in Bucuresti pe dreapta, fara sa aiba ceva stabilit clar, fara sa stie unde va locui: ii spusese un director de la radio Contact venit in vizita la Iasi ca ar fi bun pentru Bucuresti. Si el a venit la Bucuresti ca sa invete. Si-a ramas.

George e cel pentru care adevarul si loialitatea sunt lucrurile supreme. Pare ca nu uita nimic niciodata, isi aminteste in detaliu intimplari care au avut loc cu zeci de ani in urma si stie ca niciodata caracterul cuiva nu se schimba. Odata ce ai gresit intr-un fel care tine de moralitate sau de loialitate, e greu sa-i mai recistigi increderea. Dar cind ai increderea si prietenia lui, te ajuta pina la capat.

George are o rigoare si o perseverenta a muncii care te uimeste, iar faptul ca astazi e director de programe la Europa FM cred ca se datoareaza seriozitatii cu care urmareste detalii pe care, ca muritor de rind- ascultator de radio -, nici macar nu le simti.

Stiu povesti de la echipa de stiri Europa FM despre cum erau (s-ar putea sa mai fie) ingroziti de gindul sa nu depaseasca timingul alocat buletinelor de stiri. Se uita intr-un fel anume la ei si nu-si mai doreau sa-i incurce playlistul alta data. Playlistul aceasta minune a radioului, structura pe care se construieste orice, si care a fost din ziua zero Europa FM pe mina lui George.

George e cel pentru care familia e sfinta. Sacra. Sunt si singurele lucruri care-l pot face sa aiba lacrimi in ochi in emisie. Cred ca tocmai de aia, nu amesteca niciodata lucrurile care tin de familie cu cele de job. Pe fetita lui Alexandra o stie publicul pentru ca mai posteaza din cind in cind fotografii cu ea, Laura – sotia lui – e insa o femeie foarte foarte discreta si nu-si doreste sa fie in atentia publica.

Pentru ca ne stim de foarte multa vreme, pot sa va spun ca Laura este o femeie foarte eleganta, cu un gust f rafinat si cu… unele dintre cele mai lungi picioare din lume. (sunt f f f curioasa daca ma lasa Zaf cu fragmentul asta de text pe blogul lui:) )

George e cel care da inapoi din ceea ce primeste. Aventura internului Europa FM, cu descoperirea lui Stefan care e acum angajat Europa FM, e o versiune de pay it forward a lucrurilor frumoase care i s-au intimplat lui in viata. Cind a facut selectie pentru intern tot ce a cerut a fost sa le vada pasiunea pentru radio a celor care isi doreau sa-i fie ”umbra”  timp de o luna, iar alegerea e dupa chipul si asemanarea lui: un tinar care a plecat in Bucuresti pe dreapta, hotarit sa doarma in masina, doar ca sa nu rateze oportunitatea de a invata radio de la ”cei mari de la Bucuresti”.

Poate tocmai de asta, intimplarea cu internul l-a facut pe unul  dintre colegii lui sa spuna: ”i-am vazut emotia cind l-a anuntat pe Stefan ca e colegul nostru si mi-am dat seama ca, dincolo de seriozitatea lui, e multa emotie” (Teddy a zis asta, pentru rigurozitatea surselor)

Cu anii o sa se micsoreze distanta dintre perceptiile ”Zaf” si ”George Zafiu”.

Tagged , , ,

1 thought on “Zaf vs George – De ziua lui, sa vi-l prezint

  1. Mda, te-a numit ea Zaf la sfarsitul anilor 90…Zaff scria deja in ’96, pe playlisturile de la radio contact, la fel ca prin jurnalele unor adolescente indragostite pe vremea aia😂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *