Opinii

SIAB 2007

Am fost sambata la SIAB.

Pentru ca in week-end ma trezesc intotdeauna ceva mai tarziu, am decis ca sambata sa ma trezesc ceva mai devreme pentru a ajunge la salonul auto de la Otopeni. Asa ca pe la 11.00 🙂 eram in picioare, iar in jurul orei 14.00 am decis ca e momentul sa-mi urmez calea. Si asa a fost, doar ca am ales o carare destul de inaccesibila… 2 ore de la Piata Presei Libere pana la SIAB.

Aceasta experienta demonstreaza inca o data ca nu avem infrastructura necesara organizarii unor evenimente comparabile cu ce se intampla in strainatate. Ravnim le ele, dar nu se poate, ne batem joc de noi daca vom continua asa. Va aduceti aminte probabil de scandalul iscat dupa concertul Rolling Stones cand mii de oameni au rabdat de sete sau au ales sa stea la cozi interminabile pentru o gura de apa in loc sa admire concertul. La fel a fost si la Julio Iglesias, doar ca organizarea a lasat de dorit din alte puncte de vedere. Si exemplele ar putea continua.

De aceasta data evenimentul s-a mutat in afara Bucurestiului si chiar de ar fi fost la Baia Mare cred ca am fi mers bara la bara pana acolo. Pentru ca in 18 ani nu am reusit sa facem rost de cai de acces suficiente dinspre si catre Bucuresti sau orice oras al Romaniei. Dupa 2 ore de nervi in trafic am observat ca ne apropiam de targul auto dupa felul cum erau parcate masinile pe marginea drumului, prin curtile firmelor de pe DN1 si chiar in interiorul Aeroportului Otopeni. De aici am dedus ca exista taxa pentru parcare. Si asa a fost. Aici organizatorii si-au facut treaba si au pus la dispozitie suficiente locuri de parcare, dar nu a dorit toata lumea sa plateasca 15 lei si pentru un loc de parcare. Spuneam ca erau masini parcate si in Aeroportul Otopeni, dar nu in parcarea acestuia, ci pe oriunde se gasea un loc liber acoperit sau nu cu iarba. Era un infern, mai ales ca “infrastructura” de care vorbesc era aranjata astfel incat intrarea la targ avea loc doar prin interiorul aeroportului (venind dinspre Bucuresti). Asadar nici noi nu suntem pregatiti sa luam parte civilizat la un eveniment.

In interiorul SIAB… era ca pe vremuri la carne, portocale sau ness. Nu mai vazusem atat de multa lume la un loc de foarte multa vreme si farmecul emanat de orice masina expusa dispare cand esti inconjurat de mii (nu exagerez) de ‘paparazzi’ care isi aduc toata familia la targ, o urca intr-o Toyota (e un exemplu aleatoriu) si ii face nu o poza, nu doua, ci ‘fara numar’!!! E practic imposibil sa urmaresti detaliile unei masini daca esti intr-adevar interesat de ceva. Duminica seara am vazut la stiri ca pana la urma detalii precum scrumiere sau brichete au si disparut din automobilele expuse.

Exemplele de mai sus m-au indepartat de evenimente majore care au avut loc la Bucuresti in ultimul timp si ma vor exlude si de la altele pe viitor. Nu stiu pana cand vom accepta sa fim umiliti si sa ne umilim singuri doar pentru a trai cu ideea ca si la ‘noi’ e ca la ‘ei’… Nu e asa. La ‘noi’ e ca la ‘noi’ si pentru ca ‘noi’ nu suntem si nu vom fi prea curand ca ‘ei’. Toleranta are si ea o limita si ea e depasita zilele acestea in Italia de exemplu, unde romanii nu mai sunt acceptati. Vazand ce se intampla acolo mi-am amintit de un episod de anul trecut trait la Roma, unde numai pentru ca vorbeam romaneste am stranit reactii anormale pana la urma… dar despre acest episod poate voi vorbi cu alta ocazie.

O alta impresie lasata de SIAB gasiti aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *