Opinii

Aș putea să nu mă duc la vot duminică.

E vineri. Mai sunt două zile până la alegerile prezidențiale. Aș putea să nu mă duc la vot duminică. Am auzit că președintele are puteri limitate, așa că nu cred că e important dacă mă duc sau nu. În plus, de câte ori a intervenit președintele atunci când am avut nevoie de el? Iliescu a legalizat naționalizarea din ’50 încălcând dreptul la proprietate într-un stat liber. Constantinescu a distrus mii de vise făcând nimic. Băsescu și-a ajutat mai mult familia decât propriul popor. Iar Iohannis s-a remarcat prin tăcere. Așa că eu de ce aș merge duminică la vot? N-am nimic de făcut, dar nici n-am chef să ies din casă doar pentru atâta lucru.

Cunosc multă lume care e ca în descrierea de mai sus sau pe aproape. Iohannis sau alternativele Barna, Dăncilă ori Diaconu nu le rezolvă problemele. Nici nu au cum pentru că nu o să vină nici unul dintre aceștia după 24 noiembrie să ne bată la ușă ca să ne întrebe de sănătate. Sunt prea multe uși și prea multe probleme. Și cum să ne ajute de la Cotroceni pe fiecare? Chiar dacă ar fi alături de 1, 2, 100 dintre noi, ceilalți 18 milioane tot nemulțumiți ar fi. Pentru că și ei, dar și noi ne afișăm problemele individual. Plângem fiecare în pătrățica noastră fără să observăm că lângă noi, într-o altă pătrățică, mai plânge cineva pentru o altă problemă. Dar e problema lui, nu și a mea. Ce, el se gândește la mine și la suferințele mele? Nu. Ne înfuriem pe sistemul de învățământ doar când avem copii la școală. Altfel, știm că e o problemă, dar nu ne privește direct. Țipăm ulterior când ne cresc copiii și se lovesc de sistem, dar cei care au depășit calvarul nu ne sar în ajutor pentru că ei tocmai au scăpat. Ne amintim cât de greu e într-un spital doar când avem pe cineva drag acolo. Până atunci ignorăm strigătele sfâșietoare ale celor care își plâng copiii sau părinții. Dacă nu e părintele tău internat, nu te privește. Dar dacă am trata fiecare părinte din țara asta ca și cum ar fi părintele nostru, strigătul de disperare către cei care distrug România în fiecare zi ar fi mult mai puternic.

Te duci duminică la vot doar cu problema ta. Așa ai făcut mereu. Sau nu te duci duminică la vot pentru că nu ai nici un motiv. Nu acum. Dar dacă te-ai duce duminică să votezi și pentru cei din jurul tău și problemele lor? Nu te duce doar pentru problemele tale. Pune în ștampila de vot și problemele celor pe care îi cunoști sau nu. Nu ieși în strada doar dacă te arde. Fii solidar și cu dificultățile celorlalți. Nu îți acoperi urechile ca să nu auzi când cei din preajma ta nu reușesc să o scoată la capăt cu un necaz.

Hai să nu ne mai rezolvăm problemele individual. Hai să formăm un grup și să scăpăm împreună de cei care nu ne  ajută de 30 de ani. Nemulțumirea mea de azi poate fi a ta mâine și tot așa. Hai la vot! Duminică nu ies la vot mine, voi merge la vot pentru noi.

Tagged , , , , ,

1 thought on “Aș putea să nu mă duc la vot duminică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *