Amestecate

112 O viata poate depinde de tine

Teoretic nu vezi in fiecare zi un batran cazut pe strada, dar si cand se intampla nu poti sta totusi deoparte. Povestea mea avea loc acum cativa ani, pe inserat, in Bucuresti. Trupul chircit era aproape inert, ca si reactiile celor stransi ca la urs. Dar atat. Am apelat Salvarea (la vremea respectiva nu functiona serviciul 112) si mi-au trebuit cateva minute pana sa-mi raspunda cineva, dar nu reuseam sa conving operatoarea ca povestea mea e reala si nu inventata. Nu mai stiu ce i-am spus, dar imi aduc aminte ca i-am inchis telefonul si m-am bagat in masina. Eram furios pe sistem, dar nu aveam de unde sa stiu ca nu era numai el de vina. Am ramas pe loc pret de cateva minute nestiind ce sa mai fac… pana am auzit sirena unei salvari. Reusisem!!!

 

In Romania 3 din 4 apeluri la Serviciul de Urgente 112 sunt false urgente.

Un om moare in 3 minute din momentul in care a intrat in stop respirator. Cum e sa pierzi  sansa de a-l salva pentru ca cineva abuzeaza de 112?

Orice apel fals inregistrat la 112 poate intarzia sau chiar determina moartea unei persoane care are nevoie reala de ajutor.

Toate acestea erau valabile si in momentul cand s-a derulat povestea mea, dar nu e tarziu sa scapam de glumele proaste!!

5 thoughts on “112 O viata poate depinde de tine

  1. Aici ai perfecta dreptate. Mi-aduc aminte, eram prin clasa a Xa, cand impreuna cu alte prietene faceam glume dar nu cu apeluri de urgenta…Luam o carte de telefoane, o deschideam avand ochii inchisi si puneam degetul pe un numar de telefon oarecare si sunam la acel numar facand glume cu cel care era de cealalta parte a firului pana se enerva acea persoana si ne inchidea telefonul. La vemea aceea mi se parea ceva fantastic, glumele imi pareau extrem de savuroase iar acum realizez ce joc periculos era de fapt…

  2. Era inainte de 89…veneam de la liceu,era iarna,iar in fata mea mergea un barbat mai in varsta…a alunecat si a cazut cu capul de bodura strazii ramanad inconstient acolo…prima reactie a fost sa strig dupa ajutor,era pe seara,iarna se intuneca mai repede,nu aveam telefon mobil in acele vremuri…pur si simplu am iesit in strada si am oprit o masina,prima care a trecut,ca la acea vreme masinile erau rare,nu ca acum… si uite asa am salvat o viata!
    La mult timp dupa aceea,era vara,l-am vazut pe batranel…mergea,traia! Si o alta patanie,de data asta a mea tot inainte de 89…m-am impiedecat si am cazut pe strada,avand o plasa cu cumparaturi in mana,printre cumparaturi si un borcan cu sfecla rosie(sunt fan sfecla rosie!)…ok,m-am ridicat si am continuat sa merg pana cand m-am uitat in jos si de sub genunchiul stang siroia sangele,mi se imbibasera blugii,in pantofii era balta de sange… atunci un barbat a oprit o masina si m-a dus direct la spital la urgente chirurgie…si acum ma gandesc cu rusine ca i-am patat cu sange mocheta din masina,m-am scuzat chiar,iar OMUL a spus:stati linistita,important este sa ajungem la spital acum,pana nu pierdeti mai mult sange…mi-au scos cioburile intrate in picior si m-au cusut…mama a venit la spital,nici acum nu stiu cine i-a spus…poate un vecin pt ca eram aproape de bloc cand am cazut…Fiind un oras mic,de cate ori ma intalnesc cu acel om il salut eu prima,chiar daca este barbat…il respect pt gestul lui…eu as fi mers acasa si poate pana ma duceau ai mei la spital,nu mai aveau ce sa mai opreasca…
    Viata este importanta si este UNA SINGURA!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *